Ercüment Laçın
2 min readOct 26, 2021

--

React JS Nedir ?

Selamlar, bugün sana elimden geldiğince React JS nedir ? ve React JS neden kullanmalıyız ? sorularının cevabını vermeye çalışacağım.

React JS, kendisini Kullanıcı arayüzleri geliştirebileceğiniz bir JavaScript kütüphanesi olarak tanımlamaktadır.

Tamam da kardeşim neden çıktı ki bu neyi çözüyor bizim için ? Bu sorunun cevabı için zamanda biraz geriye gidelim. Facebook’un ilk çıktığı zamanlarda sana bir mesaj yada bir bildirim gelip gelmediğini görebilmek için sayfayı sürekli yenilemen gerekiyordu. İşte bu duruma tepki olarak göklerden olmasa da javascript framewokleri ortaya çıktı. Bunlardan bazıları Angular, Vue, Ember… İşte bu esnada facebook bu sorunu çözülmek adına React JS ‘i geliştirdi.

Aslında ilk zamanlarda React JS’i piyasa bile sürmediler, tamamıyla kendi işlerini kolaylaştırmak adına geliştirmiş oldukları bir sistem taki instagram’ın facebook tarafından satın alınmasına kadar. İnstagram, facebook çatısına geçtikten sonra kendisine ait bir web sitesi yoktu ve bu açığın giderilmesi istendi. Bu esnada birlikte çalışan facebook ve instagram ekibi bir birlerinin kodlarını incelerken instagram ekibinin dikkatini çeken bir kısım vardı. Bu dikkat çeken kısım React ‘ın kendisiydi. İnstagram ekibi bu yapının tamamıyla facebooktan bağımsız hale getirilmesini istediler ve ardından kendi web sitelerini inşa ederken bu sistemi kullanmak istediklerini söyledirler.

Bu işlemler sonrası bu güzel sisteme React JS adını verip tüm dünya ile paylaşıyorlar. Kabaca çıkış hikayesi böyleydi, sonrası patladı gitti zaten biliyorsunuz dünyada bir hayli popüler.

Peki, React JS kullanmak için gerekenler nedir ? Bu soruyu iki ana maddede inceleyelim;

  1. Bilgisayarında Node >= 14.0.0 ve npm >= 5.6 sürümlerinin yüklü olması gerekir. Eğer ki bu yeterliliği sağlayamıyorsa bilgisayarın yada geliştirme yaparken zorlanıyorsan codesandbox üzerinden geliştirme yapabilirsin.
  2. Yeterlilik. HTML, CSS konunda kendini iyi hissetmeli ve javascript konunda da en azından yeterli bir seviyede olman gerekiyor. Javascript konunda bilmen gerekenler şu şekilde:
    Class syntax
    — ES Modules
    callbacks, promises, async/await
    Arrow Function
    this
    Spread
    Destructuring
    — Template literals
    — Optional chaining

Son olarak da, React JS avantajları nedir ? Başlıca şöyledir:

Öğrenmesi ve kullanması kolaydır.
Dinamik sayfalar oluşturmanızı sağlar.
Yeniden kullanabileceğiniz bileşenler inşa etmenize yardımcı olur (Components) . Performansı arttırır.

Yazı bu kadardı, buraya kadar okuduğun için teşekkür ederim eğer beğendi isen beğenmeyi unutma. Sonraki yazıda görüşmek üzere. 👋

--

--